Луганська обласна організація Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України»
Главная | | Регистрация | Вход
Пятница
17.05.2024
10:52
Приветствую Вас Гость | RSS

18:05
Новогодние сказки!!!

Новогодние сказки начались, теперь ждём подарков!!!

Кому Уряд пропонує підвищити пенсію

Законопроектом пропонується урегулювати отримання державної пенсії, обчисленої з п’ятикратного розміру мінімальної зарплати для ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС.

Кому Уряд пропонує підвищити пенсію

На сьогоднішньому засіданні Кабмін схвалив законопроект, яким пропонується урегулювати отримання державної пенсії, обчисленої з п’ятикратного розміру мінімальної зарплати для всіх учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Як зазначено у пояснювальній записці, документ розроблено з метою встановлення рівних можливостей пенсійного забезпечення окремих категорій осіб з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, осіб, які брали безпосередню участь у ліквідації інших ядерних аварій та їх наслідків, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї і внаслідок цього стали особами з інвалідністю.

Так, законопроектом пропонується встановити, що додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю, та щомісячна компенсація сім’ям за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи виплачується повністю незалежно від заробітної плати, пенсії чи іншого доходу.

Окрім цього, документом встановлюються пільги щодо обчислення заробітної плати. Зазначається, що обчислення заробітної плати проводиться  відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування». У разі обчислення пенсії за бажанням того, хто звернувся за пенсією, заробітна плата для обчислення пенсії може визначатися за будь-які 12 місяців поспіль роботи на територіях радіоактивного забруднення.

Якщо особа, яка звернулася за пенсією, пропрацювала на територіях радіоактивного забруднення:

  1. Менше 12 місяців , - середня заробітна плата визначається шляхом поділу загальної суми заробітної плати за календарні місяці роботи на кількість цих місяців.
  2. Не менше 30 календарних днів у двох місяцях, - середня заробітна плата визначається за будь-які фактично відпрацьовані 30 календарних днів роботи.
  3. Менше місяця, - середня заробітна плата визначається за цей календарний місяць з додаванням до заробітної плати на основній роботі.

Слід також зазначити, що для обчислення пенсії по інвалідності відповідно до цього Закону особам із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, визначених статтею 10 цього закону, щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, а також особам, які брали  безпосередню участь у ліквідації інших ядерних аварій та їх наслідків, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї і внаслідок цього стали особами з інвалідністю, і пенсії у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи за осіб з їх числа за бажанням заявника заробітна плата обчислюється виходячи з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року .

Документом також зазначається, що  особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, можуть надаватись й інші пільги та компенсації, передбачені законодавством України.

Просмотров: 268 | Добавил: chernobylsever | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar
Поиск
Вход на сайт
Календарь
«  Декабрь 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архив записей
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 3
Друзья сайта
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Copyright MyCorp © 2024